ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΛΑΙΧΩΡΙΟΥ (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ)
Δευ-Τρ- Πεμ-Παρ – 7.30-16.00 Τετ– 7.30-13.05
Τηλέφωνο: 22642727
Τηλεομοιότυπο: 22816503
Μενού

Ιστορικό Σχολείου

Εκπαίδευση στο Παλαιχώρι

Η εκπαίδευση στην περιοχή ανάγεται στο 1850, όπου ο ιερέας και δάσκαλος Παπακυριάκος, αφιλοκερδώς μετέδιδε γνώσεις στα παιδιά, άλλοτε στο σπίτι του και άλλοτε στο ύπαιθρο, εκτελώντας παράλληλα τις γεωργικές του εργασίες. Τον ρόλο του διδάσκοντα ανέλαβε το 1865 ο διάκονος Αριστείδης Γεωργίου, ο οποίος συγκέντρωνε στο σπίτι του γύρω στους 40 μαθητές. Δίδασκε επί αμοιβής, την οποία εισέπραττε από τους γονείς των μαθητών του, οκτώηχο του ψαλτηρίου και αποστόλου, εκκλησιαστική μουσική, αριθμητική αλλά και γραφή. Τα μετέπειτα χρόνια, η εκπαίδευση ήταν διαδεδομένη, όπως διαφαίνεται από τη λειτουργία δύο δημοτικών σχολείων μέχρι και το 1980. Από το 1980, η πληθυσμιακή μείωση, λόγω της μετακίνησης των κατοίκων για εξεύρεση εργασίας και της αστυφιλίας, οδήγησε σε κλείσιμο του ενός από τα δύο σχολεία.

Στα νότια του ναού του Αγίου Λουκά υπάρχει το παλιό σχολείο, συνεχόμενο με τον παλιό ελιόμυλο. Πρόκειται για μονόχωρο ορθογώνιο παραλληλόγραμμο κτίσμα, καλυμμένο με αμφικλινή στέγη που φέρει χολετρωτά κεραμίδια. Χρησίμευε ως σχολείο από τον 19ο αιώνα και αντικαταστάθηκε πλήρως μέχρι το 1950 από το νεότερο δημοτικό σχολείο της δεκαετίας του 1920. Σήμερα χρησιμοποιείται ως κοινοτική βιβλιοθήκη, μέρος της οποίας οφείλεται στη δωρεά της προσωπικής βιβλιοθήκης του δημοσιογράφου Χριστάκη Κατσαμπά στην γενέτειρα του.

Στο Παλαιχώρι Μόρφου, στην τοποθεσία Παραδόχωμα, βρίσκεται το παλιό δημοτικό σχολείο. Κτίστηκε προς αντικατάσταση του σχολείου του Αγίου Λουκά. Είναι της συνήθους νεοκλασικής τεχνοτροπίας των αρχών του 20ου αιώνα, σε απλοποιημένη όμως απόδοση. Σήμερα χρησιμοποιείται ως Πολιτιστικό Κέντρο.

To σημερινό σύγχρονο κτίριο, στο οποίο στεγάζεται το Δημοτικό Σχολείο Παλαιχωρίου, εγκαινιάστηκε το 1990 και βρίσκεται στα νότια του χωριού. Λειτουργεί ως Ενιαίο Ολοήμερο σχολείο, δηλαδή λειτουργεί από το τις 7:30 το πρωί μέχρι τις 4:00 το απόγευμα. Είναι ταυτόχρονα Περιφερειακό σχολείο το οποίο σημαίνει πως εξυπηρετεί και άλλες γειτονικές κοινότητες. Στο πρόγραμμα του σχολείου περιλαμβάνονται τα μαθήματα των Γαλλικών και της Πληροφορικής ενώ προσφέρονται και ειδικά θέματα όπως Αντισφαίριση, Ρομποτική, Μουσική και Εικαστικά.

Το σχολείο είναι καλά εξοπλισμένο και διαθέτει διαδραστικούς πίνακες σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας. Διαθέτει επίσης Εργαστήρι Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Αίθουσα Τέχνης, η οποία εξυπηρετεί και τις ανάγκες του μαθήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας - Ψηφιακές Τεχνολογίες, καθώς και Αίθουσα Οικιακής Οικονομίας η οποία χρησιμοποιείται και για σκοπούς σίτισης των παιδιών. Στο σχολείο υπάρχει ακόμη Αίθουσα Πολλαπλής Χρήσης η οποία χρησιμοποιείται για τις ενδοσχολικές εκδηλώσεις αλλά και ως αίθουσα Φυσικής Αγωγής όταν ο καιρός δεν προσφέρεται για τη διεξαγωγή του μαθήματος στις εξωτερικές αθλητικές εγκαταστάσεις του σχολείου.